spinner

Program / Luni- Vineri/ 09:00 – 18:00

CABINET DE AVOCATURĂ & MEDIERE Cobrescu Andreea

Calitatea de inculpat- ce drepturi am?

Iată cum se stabilește și când se dobândește calitatea de inculpat:

Inițierea Acțiunii Penale de către Procuror: Acțiunea penală este pusă în mișcare de procuror prin emiterea unei ordonanțe în cursul urmăririi penale. Acest lucru se întâmplă atunci când procurorul constată că există suficiente probe pentru a susține că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există nicio piedică legală care să împiedice acțiunea penală.

Comunicarea Statutului de Inculpat: Inculpatul este informat oficial cu privire la statutul său printr-o comunicare efectuată de organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a fi audiat. În conformitate cu prevederile legale, se întocmește un proces-verbal în acest sens.

Dreptul la Informare: La cerere, inculpatului i se eliberează o copie a ordonanței prin care a fost dispusă măsura, asigurându-se astfel transparența și accesul la informații relevante despre cazul său.

Procurorul are libertatea de a proceda personal la audierea inculpatului și la comunicarea calității dobândite  în cazul în care consideră necesar acest lucru, în vederea asigurării desfășurării corecte a procesului penal.

Organul de urmărire penală poate continua urmărirea penală și fără a-l audia pe inculpat în situațiile în care acesta lipsește nejustificat, se sustrage sau este dispărut. Este important de subliniat că absența inculpatului nu oprește procesul penal.

Inculpatul are următoarele drepturi:

a)dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;

a1)dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;

b)dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

c)dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;

d)dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;

e)dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;

f)dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;

g)dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;

g1)dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;

h)alte drepturi prevăzute de lege.

Chiar și în situația în care ești declarat vinovat și condamnat definitiv, nu vei fi pedepsit pentru simplul fapt că nu ai recunoscut vina. Legea interzice explicit condamnarea cuiva pentru apărarea propriei cauze. De asemenea, membrii familiei tale nu pot fi condamnați pentru faptul că nu te-au denunțat. Totuși, ei pot fi judecați dacă încearcă să influențeze martorii sau să ascundă sau distrugă probe. Aceste acțiuni sunt considerate infracțiuni distincte, care pot avea consecințe legale separate pentru fiecare persoană implicată.

Începerea urmăririi penale reprezintă momentul în care autoritățile judiciare dispun demararea investigațiilor cu privire la o faptă penală sau la pregătirea unei astfel de fapte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut. Procesul este inițiat printr-o ordonanță care trebuie să cuprindă anumite mențiuni conforme legii.

Atunci când există probe suficiente pentru a susține o bănuială rezonabilă că o anumită persoană a comis fapta, iar aceasta nu se încadrează în excepțiile prevăzute de lege, acea persoană devine suspect. Decizia organului de urmărire penală poate fi cenzurată de procuror, care are 3 zile la dispoziție pentru a confirma măsura dispusă.

Pentru persoanele pentru care urmărirea penală este condiționată de obținerea unei autorizații prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiții, procesul de urmărire penală poate fi demarat numai după obținerea acestor autorizații sau după îndeplinirea condițiilor respective.

Organele de urmărire penală au obligația de a căuta și de a aduna date și informații cu privire la infracțiuni și la identificarea persoanelor implicate, de a lua măsuri pentru limitarea consecințelor acestora și de a strânge și administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului. Procedura trebuie să respecte întocmai regulile stabilite de lege.

Suspectului i se comunică oficial statutul său, fapta pentru care este suspectat, încadrarea legală a acesteia și drepturile procesuale garantate de lege, înainte de prima sa audiere. Această procedură este documentată printr-un proces-verbal.

Vă aflați intr-o situație asemănătoare? Suntem aici sa va ajutam. Contactati-ne!


    Suntem aici pt tine!