spinner

Program / Luni- Vineri/ 09:00 – 18:00

CABINET DE AVOCATURĂ & MEDIERE Cobrescu Andreea

Cum se poate obține un ORDIN DE PROTECȚIE în cazurile de VIOLENȚĂ DOMESTICĂ?

Violența domestică înseamnă orice acțiune sau inacțiune de violență verbală, fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, produsă în mediul familial sau între soți, foști soți, parteneri actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ordinul de Protecție Provizoriu

Ordinul de Protecție Provizoriu este emis de poliție atunci când, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Acest ordin are scopul de a diminua imediat riscul și poate include următoarele măsuri pentru o perioadă de 5 zile:

  • Evacuarea Temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • Reintegrarea Victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;
  • Obligarea Agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă, membrii familiei acesteia, locuința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • Obligarea Agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere permanent;
  • Predarea Armelor deținute de agresor către poliție.

Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune și poate atrage consecințe legale grave. Aceste măsuri devin obligatorii imediat după emiterea ordinului, fără somație și fără trecerea vreunui termen.

Ordinul de Protecție emis de Instanță

Victimele violenței domestice pot solicita instanței emiterea unui Ordin de Protecție, pentru înlăturarea stării de pericol. Soluționarea cererii se face în maxim 72 de ore de la depunere, excepție făcând cazurile în care s-a emis deja un ordin de protecție provizoriu, caz în care durata inițială a acestuia se prelungește automat până la emiterea ordinului de protecție de către instanță.

Măsurile dispuse pot avea o durată de până la 12 luni.

Cererea pentru Ordinul de Protecție este scutită de taxa judiciară de timbru.

Ordinul de Protecție este executoriu imediat, fără somație sau trecerea vreunui termen.

Respectarea strictă a măsurilor impuse prin ordinul de protecție este esențială pentru protejarea victimelor violenței domestice. Încălcarea acestor măsuri nu doar că pune în pericol siguranța victimei, dar constituie și o infracțiune, atrăgând consecințe legale severe pentru agresor.

Pentru mai multe informații și asistență juridică, nu ezitați să ne contactați. Protejați-vă drepturile și asigurați-vă siguranța!

Vă aflați intr-o situație asemănătoare? Suntem aici sa va ajutam. Contactati-ne!


    Suntem aici pt tine!