spinner

Program / Luni- Vineri/ 09:00 – 18:00

CABINET DE AVOCATURĂ & MEDIERE Cobrescu Andreea

Care sunt condițiile de îndeplinit pentru darea in plata?

Atunci când debitorul decide să notifice creditorul de intenția sa de a recurge la darea în plată, acest demers are o consecință imediată – suspendarea executării. Cu alte cuvinte, orice proces de recuperare a datoriilor sau de executare silită este oprit în loc.

Această pauză în acțiunile creditorului oferă debitorului o perioadă de timp în care să se reorienteze și să își evalueze opțiunile.

Pot beneficia de măsura dării in plată cei care îndeplinesc următoarele condiții:

  • debitorul să aibă o obligație față de creditorul său (instituție de credit, instituție financiară nebancară sau cesionar);
  • valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro;
  • creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil având destinația de locuință;
  • consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicita aplicarea măsurii;
  • este îndeplinită condiția privind impreviziunea.

Reprezintă impreviziune:

„a) pe durata executarii contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil in vederea cumpararii monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare in plată o crestere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit.

În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Nationala a Romaniei la data transmiterii notificării de plată si cursul de schimb publicat de Banca Națională a Romaniei la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata execut
ării contractului de credit, obligația de plata lunara înregistrează o crestere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobanda variabilă.”

  • Debitorul poate transfera proprietatea asupra imobilului către creditor pentru a stinge datoria. Această opțiune este reglementată de lege și poate fi o soluție de ultimă instanță pentru debitorii care nu își mai pot onora obligațiile financiare.
  • Pentru debitorii ale căror imobile au fost executate silit și care încă mai au datorii neachitate, există o soluție posibilă: darea în plată. Chiar și după executarea imobilului, debitorii pot solicita să șteargă restul datoriilor prin acestă procdură.

Prin notificarea creditorului despre intenția de a recurge la darea în plată, debitorii pot solicita ca valoarea reziduală a datoriei să fie stinsă, având în vedere intervenirea impreviziunii și faptul că imobilul a fost deja vândut în urma executării silite.

Această notificare poate declanșa procesul de negocieri cu creditorul și poate oferi oportunitatea debitorului de a scăpa definitiv de povara datoriilor.

În concluzie, darea în plată poate fi o opțiune viabilă pentru debitorii care se află în două situații distincte.

  • Prima situație survine atunci când debitorul se confruntă cu o situație de impreviziune și dorește să cedeze imobilul pentru a se elibera de datorii.
  • A doua situație apare atunci când imobilul a fost deja vândut, dar debitorul a rămas cu datorii restante.

În ambele cazuri, notificarea creditorului și solicitarea stingerii datoriilor pot reprezenta modalități prin care debitorii își pot găsi o cale de ieșire din impasul financiar.

Vă aflați intr-o situație asemănătoare? Suntem aici sa va ajutam. Contactati-ne!


    Suntem aici pt tine!