spinner

Program / Luni- Vineri/ 09:00 – 18:00

CABINET DE AVOCATURĂ & MEDIERE Cobrescu Andreea

Arestarea Preventivă

Măsura arestului preventiv poate fi dispusă doar în cazul unui inculpat, adică o persoană împotriva căreia a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

În timpul procesului penal, libertatea și securitatea fiecărei persoane sunt garantate. Orice restricție sau privare de libertate se aplică doar în situații excepționale și în conformitate cu prevederile legale.

Arestarea preventivă poate fi dispusă numai în măsura în care scopurile urmărite prin aceasta nu pot fi atinse prin măsurile neprivative de liberate sau arestul la domiciliu.

Persoana arestată are dreptul să fie informată prompt și într-o limbă pe care o înțelege despre motivele arestării sale și are dreptul să conteste această măsură.

Dacă se constată că o măsură privativă de libertate a fost dispusă în mod ilegal, autoritățile judiciare sunt obligate să o anuleze și, după caz, să elibereze persoana reținută sau arestată.

Orice persoană afectată de o măsură privativă de libertate dispusă în mod ilegal sau nedrept în timpul procesului penal are dreptul la compensații conform legii.

Această măsură este luată doar dacă există o suspiciune rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și se îndeplinește una dintre următoarele condiții:

  • Inculpatul a fugit sau s-a ascuns pentru a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, sau a făcut pregătiri în acest sens.
  • Inculpatul încearcă să influențeze martori, participanți la infracțiune sau experți, sau să distrugă, să ascundă sau să sustragă probe materiale, sau să determine alte persoane să facă acest lucru.
  • Inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să încheie o înțelegere frauduloasă cu aceasta.
  • Există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis intenționat o nouă infracțiune sau pregătește săvârșirea unei noi infracțiuni, după ce a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa.
  • Măsura arestului preventiv poate fi dispusă și în cazul unor infracțiuni grave, cum ar fi cele împotriva vieții, cele care implică vătămarea corporală sau moartea unei persoane, sau infracțiuni contra securității naționale și altele similare, în baza unei evaluări a gravității faptei și a altor circumstanțe relevante privind inculpatul.
  • Arestarea preventivă mai poate fi dispusă și în cazul în care inculpatul a comis o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii pentru 5 ani sau mai mult şi pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia și se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Pentru a lua decizia de a aplica măsura arestului preventiv, este imperios să se efectueze o evaluare a proporționalității, deoarece această acțiune implică limitarea libertății individului, conform legii penale.

Vă aflați intr-o situație asemănătoare? Suntem aici sa va ajutam. Contactati-ne!


    Suntem aici pt tine!