SUNT EXECUTAT PENTRU O DATORIE VECHE, ESTE LEGAL?
Este esențial să reținem că prescripția datoriilor NU SE APLICĂ AUTOMAT și trebuie să fie CONSTATATĂ DE CĂTRE INSTANȚA DE JUDECATĂ!
TERMENUL PENTRU DEPUNEREA CONTESTAȚIEI LA EXECUTARE ESTE DE 15 ZILE!
PRESCRIPȚIA POATE FI CERUTĂ INCLUSIV ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE ESTE DEJA UN DOSAR DE EXECUTARE DESCHIS!
Dreptul de a obține executarea silită este supus prescripției în termen de 3 ani, cu excepția cazurilor în care legea stabilește altfel. În situația titlurilor emise în materie de drepturi reale, termenul de prescripție este de 10 ani.
Prescripția începe să curgă de la data în care dreptul de a obține executarea silită se naște. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii definitive a acestora.
EFECTELE ÎMPLINIRII TERMENULUI DE PRESCRIPȚIE
Prescripția NU are efect automat, ci doar la cererea persoanei interesate.
Prescripția duce la stingerea dreptului de a obține executarea silită și la pierderea puterii executorii a oricărui titlu executoriu.
CONTESȚIA LA EXECUTAREA SILITĂ
Cei vătămați sau interesați de executare pot face contestație împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc sau a oricărui act de executare.
TERMENUL pentru contestație în legătură cu executarea silită este de 15 zile de la:
- luarea cunoștinței de actul contestat;
- primirea comunicării sau înștiințării privind poprirea;
- primirea încheierii de încuviințare a executării sau luarea cunoștinței de primul act de executare, în cazul în care nu a existat o astfel de încheiere sau somație.
DECIZIA INSTANȚEI ÎN CAZUL CONTESTAȚIEI Dacă contestația este admisă, instanța poate corecta sau anula actul de executare contestat, poate dispune anularea sau încetarea executării și poate anula sau clarifica titlul executoriu.